Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mire figyeljünk vásárolt palántánál?

Mire figyeljünk vásárolt palántánál? Április a tavaszi kertészeti munkálatok csúcspontját jelenti. Ebben az időszakban a talaj általában elegendően felmelegedett ahhoz, hogy a palánták számára kedvező körülményeket biztosítson, az utolsó fagyok veszélye pedig már jelentősen csökken. Íme néhány növény, amelyeket áprilisban érdemes palántázni vagy közvetlenül a kertbe vetni.

A salátafélék gyorsan nőnek és nem igényelnek sok helyet, így tökéletes választás lehet a korai tavaszi kertbe. A spenót egy másik gyorsnövekedésű leveleszöld, amely hűvösebb időben is jól érzi magát.

A cékla viszonylag rövid tenyészidejű, és a hidegebb időjárás sem árt neki, így április ideális vetési időszak lehet. A borsó hidegtűrő növény, amelyet már a korai tavaszban el lehet vetni.

Brokkoli, karfiol és kelkáposzta: Ezeket a káposztaféléket is el lehet kezdeni palántázni, ha az időjárás és a talaj elegendően meleg. Az április jó időszak az eperpalánták ültetésére.

Petrezselyem, koriander és bazsalikom: Ezeket a fűszernövényeket szintén elkezdhetjük palántázni áprilisban, bár a bazsalikomot csak akkor, ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz több fagy.

Menta: A menta rendkívül ellenálló, és gyorsan terjed, így jó választás lehet a kert egy árnyékosabb sarkába.

De mire figyeljünk, ha nem magról neveltük, hanem vásároljuk a palántát?

 

Palántavásárláskor több fontos szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy biztosak lehessünk abban, egészséges, életképes növényeket választunk. Keressük az élénk, egészséges zöld leveleket, amelyek jelzik a növény jó kondícióját.

Az erős, stabil szárak azt mutatják, hogy a növény kellő fényt kapott, és képes lesz megtartani magát a kertben. De ne legyen aránytalan elnyúlt a szár, mert akkor könnyen törik.

Ellenőrizzük, hogy a palánták nem sérültek-e, és nincsenek-e rajtuk nyilvánvaló fizikai károk, mint például törött levelek vagy szárak. Kerüljük azokat a növényeket is, amelyeken sárga vagy barna foltok, pöttyök láthatók, mivel ezek betegségek jelei lehetnek. A pókháló vagy ragacsos felület kártevő, a penész pedig gomba jelenlétét jelzi.

Ha lehetséges, nézzük meg a palánta gyökérrendszerét, hogy biztosak legyünk abban, az egészséges és jól kifejlett. A fehér vagy világosbarna gyökerek jellemzően jó állapotúak.

Válasszunk olyan fajtákat és változatokat, amelyek jól alkalmazkodnak helyi klimatikus és talajviszonyainkhoz.

Érdemes tudni, honnan származnak a palánták; helyi szaporítású növények gyakran jobban alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. Mindig megbízható helyről vásároljunk, figyeljük a növényazonosító címkéket és az ültetési útmutatókat.

Tartalomhoz tartozó címkék: kert körüli tendők kertészkedés

Keresés