Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

FEBRUÁRI KERTI MUNKÁK

FEBRUÁRI KERTI MUNKÁK Ahogy a február beköszönt, és magunk mögött hagyjuk a tél utolsó hónapját, mi, kertbarátok, már alig várjuk, hogy ismét belemerülhessünk kedvenc tevékenységünkbe. A hosszú, szürke téli napok után, amiket többnyire négy fal között töltöttünk, szinte felüdülés a kertünkben végre ismét tennivalót találni. A téli csend után, amikor kertjeinkben sétálva áhítattal figyeljük, ahogy a természet lassan, de biztosan ébredezik, minden egyes jelét annak, hogy a tavasz közeleg, különleges izgalommal tölt el minket.

Ebben a hónapban számos kerti munkához foghatunk, amelyek nemcsak a kertünket, hanem a lelkünket is felkészítik a közelgő tavaszra.

1. Pótoljuk az ősszel elmaradt tennivalókat: A kellemesebb februári napokon tökéletes időt kapunk arra, hogy megtisztítsuk kertünket az őszről maradt lehullott levelektől. Ezeket gereblyézzük össze és tegyük a komposztálóba. Egyes áttelelő gyomok, mint a tyúkhúr és a pásztortáska, ilyenkor is fejlődhetnek, így ezek gyérítése is aktuális feladat.

2. Vizsgáljuk át a kerti gépeket és a szerszámokat: A szezonkezdet előtt esszenciális a kerti szerszámok és gépek állapotának ellenőrzése. Minden élezésre szoruló eszközt, így a kerti késeket, metszőollókat, ásókat, kapákat és horolókat élesítsünk meg. A sérült szerszámnyeleket cseréljük ki, és ne feledkezzünk meg a fűnyíró karbantartásáról sem.

3. Öntözzük az örökzöldeket: Télen az örökzöldek is igényelnek egy kis figyelmet, különösen, ha a csapadék kevés. Tartósan fagymentes időszakban gondoskodjunk róluk, különösen az edényben tartott példányokról.

4. Tervezzük meg a metszést és a lemosó permetezést: A lombhullató növényekkel most könnyű dolgunk van, hiszen átlátható az ágrendszerük. Döntsük el, melyik fák és bokrok igényelnek metszést, és készüljünk fel a lemosó permetezésre is.

5. Vessük el a hidegtűrő zöldségek magjait: Ha a talaj engedi, itt az ideje, hogy a hónapos retek, spenót, petrezselyem, sárgarépa, sóska és rukkola magjait a földbe helyezzük. A melegigényesebb zöldségek, mint a paradicsom, paprika és padlizsán esetében pedig kezdjük el a palántanevelést beltérben.

Ezek a februári tevékenységek nem csak a kertünket teszik szebbé, hanem lehetőséget adnak nekünk arra is, hogy újra kapcsolódjunk a természethez.

A kellemes, napon töltött idő, a friss levegő és a természet lassú ébredése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy feltöltődve várjuk a tavaszt.

Keresés