Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Úttörő nők az élelmezéstudományban

MyFarm_Csilla
2022. 03. 08. 11:30:35
Úttörő nők az élelmezéstudományban

A női sámánoktól és az gyógyítóktól kezdve az élelmezéstudomány vezető úttörőiig a nők kulcsszerepet játszottak és játszanak abban a napi globális törekvésben, hogy ételt tegyünk a tányérunkra. Fogyasztói szokásainkat alakítva indirekt módon hatásuk van arra, hogy mit termesszenek az élelmiszergyártók és mit kínáljanak a szupermarketek,s arra is,mit fogyasztanak majd a jövő generációi.
A Nemzetközi Nőnap alkalmából engedjétek meg, hogy megosszunk veletek néhány olyan történetet, amelyekben a nők túlléptek a családjunknak való főzésen, s aktív, vezető szerepet vállaltak a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a táplálkozás jövőjének alakításában.

Nők menete Versailles-ban (1789)

1789. október 5-én, csalódottan a párizsi élelmiszerpiacokon tapasztalható kenyérárak és szűkösség miatt, nők és családanyák csoportja kezdett el masírozni a Versailles-i palota irányába. Tüntetésük gyorsan összefonódott az akkor már mozgolódó forradalmárok tevékenységével, akik liberális politikai reformokat és alkotmányos monarchiát követeltek Franciaország számára. A piacról induló nők és szövetségeseik a palotához érve több ezres tömeggé nőttek, és felfegyverkezve nyújtották be követeléseiket XVI. Lajos király számára.

The October march on Versailles

A király kéretlenül tért vissza Párizsba, ahol megkezdődtek a tárgyalások a nép és a monarchia között. Ez volt a francia forradalom egyik legkorábbi és legjelentősebb eseménye, amelyet olyan erős nők indukáltak, akik kenyeret akartak tenni családjuk asztalára.

 

Hugonnai Vilma (1874-1922)

Hugonnai Vilma, az első Magyar orvosnő, akinek célja a nők elismerése és egészségük védelme volt. Nemesi családban született, 18 évesen ment férjhez egy földbirtokoshoz. Számára a család, a gyermeknevelés elsőrendű hivatás, de nem egyedüli. Orvos akart lenni. Magyarországon ekkoriban a nők nem járhattak egyetemre. Újsághirdetésből tudta meg, hogy a zürichi egyetem orvosi fakultásán tanulhatnak külföldiek és nőket is képeznek, így férje jóváhagyásával beiratkozott és orvos lett, bár Magyarországon ekkor a női orvosokat még nem ismerték el, sokáig csak bábaasszonyként dolgozhatott, hivatalosan orvosként csak 50 éves korától dolgozhatott. Hugonnai Vila felismerte, hogy egy nép egészségügyi kultúrája csak úgy emelkedhet, ha az egészségügyi ismereteket terjesztik, ő pedig mindent megtett azért, hogy a nők egészségmegőrzése és táplálkozása ezt a célt szolgálhassa.

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő - Blog

(Hugonnai Vilma)

Harriette Chick (1875-1976)
Harriette Chick 1875-ben született a viktoriánus Angliában. Abban az időben, amikor a nőknek még szavazati joguk sem volt, Harriette volt az első, aki asszisztensi pozíciót töltött be a Lister Institute of Preventive Medicine-ben. Az első világháború alatt a katonák étrendjének tanulmányozására összpontosított, hogy megelőzze a C-vitamin- és tiaminhiányt, ezen keresztül pedig pedig a skorbutot és a beriberit. A háború végén Harriette Bécsbe utazott, hogy megossza a vitaminokkal kapcsolatos tudását egy olyan országban, ahol komoly közegészségügyi probléma volt a vitaminhiány. Beavatkozásának eredményei figyelemre méltóak voltak, és egyesek karrierje csúcsának tartották. Harriette akkor a Lister Institute táplálkozási részlegének igazgatója volt, és egészen közel haláláig, 101 éves koráig folytatta a vitaminhiány tanulmányozását.

Mujeres de ciencia (I): Harriette Chick, pionera en la investigación  nutricional. | Una bióloga en la cocina.

(Harriett Chick)

 

Agnes Fay Morgan (1884-1964)

Fay Morgan 1884-ben született. A doktori fokozat megszerzése után Agnes beleegyezett, hogy táplálkozást tanít a Berkeley-ben, évi 600 dollárral alacsonyabb fizetésért, mint amennyit hasonló férfi kollégáinak fizettek. Saját bőrén tapasztalta meg, milyen nehéz olyan embereket találni, akik hajlandóak voltak olyan projekteket finanszírozni, amelyeket nők vezettek. Személyes feljegyzéseiben megfogalmazta, hogy  célja, hogy szilárd tudományos alapot teremtsen az akkori táplálkozási gyakorlatokhoz. Ez a cél megvalósult, mivel tanulmányai lehetővé tették számunkra, hogy jobban megértsük a mikrotápanyagok egészségre gyakorolt hatását, például a kalcium, a foszfor és a D-vitamin szerepét a csontok egészségében, valamint a B5-vitamin szerepét a bőr és a haj pigmentációjában.

Agnes Fay Morgan, Home Economics: Berkeley | College of Chemistry

(Agnes Fay Morgan)

 

Elsie Widdowson (1908-2000)

Elsie Widdowson brit dietetikus és táplálkozási szakértő volt az, aki a második világháború idején Nagy-Britanniában a háborús ételosztások során felügyelte a kenyér kalciummal való dúsítását. Munkája partnerével, Dr. Robert McCance gyermekorvossal együtt jelentősen javította a britek étrendjét és egészségi állapotát. Munkásságát sajnos csak kevesen ismerik annak ellenére is, hogy néhány éve a BBC felvette a figyelmen kívül hagyott brit nők gyűjteményébe, akiknek kutatása megváltoztatta a világot.

 

Elsie Widdowson – ayearofwomen

(Elsie Widdowson)

 

Dr. Vandana Shiva (1952-)

Dr. Vandana Shiva indiai tudós, környezetvédelmi aktivista és az élelmiszer-szuverenitás szószólója. Úgy véli, hogy az élelmiszert előállító, forgalmazó és fogyasztó embereknek kell irányítaniuk az élelmiszertermelés és -elosztás mechanizmusait és politikáit, nem pedig a világot irányító nagyvállalatoknak és piaci intézményeknek, amelyek uralják a globális élelmiszerrendszert. Dr. Shiva hozzájárult a mezőgazdasági és élelmiszeripari gyakorlat megváltoztatásához, csapatával olyan biotechnológiával és a géntechnológiával kapcsolatos kampányokon dolgoznak, melyek világszerte gazdákat oktatnak az erőszakmentes és változatos mezőgazdaság alapelveire.

The Seeds of Vandana Shiva - Regeneration International

(Dr. Vandana Shiva)

A nők mindig is az életünket meghatározó mozgalmak élvonalában álltak, és mindaddig ott lesznek, amíg ők a felelősek a család élelmezéséért és ellátásért. Ezek a történetek csak néhány példát mutatnak arra, hogyan változtathatja meg a történelem menetét egy kis étel, egy nagy étvágy és egy nő ereje.

Keresés